Hvorfor er det vigtigt for os at vi læser og reagerer på hestens dæmpende signaler?
De dæmpende signaler har til formål at dæmpe aggression og deeskalere konflikt. Hvis vi opfatter signalerne rigtigt og reagerer på dem, signalerer vi til vores hest, at den bliver forstået. Vi kan derved optimere vores samarbejde, fordi vi ikke risikerer at presse hesten til aggression. Men hvorfor er der så ikke mere fokus på de dæmpende signaler? Noget af forklaringen skal formodentligt findes i vores natur som mennesker.
I de sidste par årtier har der været øget fokus på ønsket om lederskab og respekt i samarbejdet med hesten. Hvis man ser på de dæmpende signaler gennem disse briller, så er mange af signalerne nemme for mennesker at misforstå. De bliver i nogle horsemanship kredse også tolket som et tegn på manglende opmærksomhed og manglende respekt.
Dvs at når hesten prøver at signalere, at den ikke ønsker konflikt, fx ved at vende hovedet væk, så opfatter mennesket dette som manglende respekt og vender hestens hoved tilbage. Et hurtigt snus mod jorden vil i mange tilfælde møde samme korrektion. Det er den måde, vi har lært at læse hestens adfærd. Men den måde er ikke baseret på hesteadfærd men på menneskeadfærd. Det er os, der ønsker lederskab, respekt og fokus. Heste ønsker ro og samarbejde.
Så når vi igen og igen overhører vores hests dæmpende signaler, siger vi i virkeligheden, at vi ønsker konflikt. Vi ønsker aggression. Og vi signalerer dette til vores heste ved at rette dem, når de viser os dæmpende signaler. I de bedste tilfælde vil hesten blot stoppe med at vise dæmpende signaler, da de ikke har den ønskede effekt. I andre tilfælde vil hesten følge vores opfordring til aggression. Og oftest vil det være hesten, der betaler prisen for, at vi overhører dens signaler: aggression fra heste mødes typisk med endnu højere aggression fra mennesker, typisk med forklaringer om hvordan heste ”sætter hinanden på plads” i naturen. Det er derfor vigtigt for mig, at vi tager det fulde ansvar for træningen af vores hest, og altid vender blikket mod os selv først, når noget går galt. I værste tilfælde kan det, at vi ignorerer hestens signaler, medføre tillært hjælpeløshed. Dette er endnu ikke godt undersøgt for heste, men området bliver stadig beskrevet.
Men hvad gør vi så? Er det nu, vi skal stoppe med at træne og ride? Det mener jeg bestemt ikke. Jeg mener, at vi har mange gode ting at tilbyde vores heste. Og de har meget at tilbyde os. Det er typisk derfor, vi er blevet tiltrukket af dem til at starte med. De hjælper os til at være til stede, finde ro og glæde, vi får virkelig noget godt ud af at kommunikere med et andet væsen. Så ved at opbygge vores kommunikation med hesten hjælper vi både den med at blive hørt, og os selv med at få fuldt udbytte af samværet.